Verantwoording en Inleiding

Verantwoording:

Deze teksten zijn niet door een professional geschreven, maar vanaf 2009 vanuit een persoonlijke zoektocht ontstaan. Brongebruik, beweringen en conclusies zijn daarom voor eigen rekening, met deze teksten wil ik je meegeven vooral kritisch te zijn. Probeer hoe lastig ook, met enige afstand de hier verzamelde kennis tot je te nemen, want – al ben je tot in je diepste wezenheid aangetast – bedenk dat je opponent een vampier is die teert op jou emoties om levend te zijn.

Succes op je weg

Inleiding:

”Degenen die ‘het’ hebben ervaren hoeven geen uitleg, voor degenen die ‘het’ niet hebben ervaren is er geen uitleg. Hoe je het ook bekijkt, het ondergaan van narcistische uitbuiting is altijd een eenzame ervaring.” Kathy Krajco in haar blog; betrayal of bystanders.

Ik belicht hier mijn persoonlijke zoektocht naar extreem ziekelijk narcisme – NPS – en daarmee verbonden problematiek. NPS is een persoonlijkheidsstoornis in het anti-sociale spectrum (ASP) en personen die ermee behept zijn manipuleren hun omgeving goedschiks dan wel kwaadschiks. Verbazingwekkend is dat hoewel NPS vrij veel voorkomt, het toch een relatief onbekend fenomeen is.

Voor mij geldt dat door te willen begrijpen wat me was overkomen ik gaandeweg op het narcistische karakter en de extreme variant de Narcistische Persoonlijkheidsstoornis (NPS) stuitte, waarna de puzzelstukjes op hun plek vielen.

Zo was aanvankelijk mijn gedachte dat ik gewoon pech had en tegen een zeldzaam verschijnsel was aangelopen, terwijl tot mijn verbazing bleek dat deze stoornis overal in de samenleving aanwezig en actief is. Wel leek er op de een of andere vreemde manier een collectief stilzwijgen te bestaan rondom deze destructieve psychopathie binnen de samenleving. Naar mijn idee is dat deels verklaarbaar omdat NPS-ers meester manipulatoren zijn en zelden gediagnosticeerd worden door een bevoegd professional. Maar belangrijker lijkt het collectieve stilzwijgen ingegeven door ongeloof dat deze psychopaten gewoon meedraaien in onze samenleving. Het leidt ertoe dat slachtoffer van narcistisch misbruik er alleen voor staan.

(dit was nog zo in 2009/10, inmiddels is daar met de komst van Trump verandering in gekomen), Het stilzwijgen is niet zomaar ingegeven door onwil, maar eerder door onmacht. Dit merkte ik toen mijn eigen psyche zich afsloot terwijl ik probeerde grip te krijgen op de immens kwade opzet van het psychopathische brein. Het leerde mij dat de gezonde psyche probeert te beschermen tegen deze besmetting.

2c54c6d753ea9c875c356d3eb2cc7d2dAlleen is het verbloemen of bagatelliseren van deze psychopathie het cultiveren van onbenul. Deze weblog heeft daarom een tweeledig doel namelijk; bewustwording rondom NPS en vervolgens inzicht geven over het handelen dat gewoon voor de lol is toegepast. Jammer genoeg heb jij door toeval het (genoegen) gehad de narcistische behandeling te mogen ervaren. Leer hier dat jij jezelf niks te verwijten hebt, het was gewoon pech dat je in het vizier van deze jager terecht bent gekomen. Realiseer je dat geen zinnig mens kan bedenken dat iemand gewoon voor de lol een ander tot op het bot afbreekt. Nog wel een opmerking, het betreft hier dus de ziekelijke vorm en niet zomaar een karaktertrekje.

In het volgende belicht ik de kenmerken en aantallen en hoe de narcist zichzelf ervaart, welke tactieken hij toepast en waarom. Vervolgens beschrijf ik prooien en slachtoffers, hoe je in het vizier komt en verstrikt raakt in het narcistisch misbruik en wat de gevolgen zijn. En sluit af met een stuk waarin ik mijn zorgen uit over de onbekendheid rondom dit fenomeen, omdat naar mijn idee onze samenleving meer en meer besmet raakt door de narcistische norm. Ik hoop dat dit alles je helpt om te onderkennen dat het kwaad niet iets is dat alleen in sprookjes en verhalen  maar wijdverbreid aanwezig in onze samenleving.


Update september 2016. Zoals gesteld zijn deze teksten vanaf 2009 gaandeweg ontstaan en stonden aanvankelijk gepubliceerd op een site, maar toen er allerlei aparte toestanden ontstonden heb ik die verwijderd. Wel bleef er vraag naar en heb ze in 2014 hier gepost. Wat opvalt is dat er de afgelopen jaren meer bekendheid is gekomen rondom het fenomeen, wat zowel positief al negatief kan zijn.


Update augustus 2017. I Rest My Case, Washington DC, White House

 

Advertenties