Deel I: NPS

“Degenen die ‘het’ hebben ervaren hoeven geen uitleg, voor degenen die ‘het’ niet hebben ervaren is er geen uitleg. Hoe je het ook bekijkt, het ondergaan van narcistische uitbuiting is altijd een eenzame ervaring.”

De ervaring in dit citaat van Kathy Krajco delen veel slachtoffer die hebben geleefd onder de terreur van de narcistische uitbuiting, toch mag dat geen reden zijn te zwijgen. Het is onzinnig eerst het initiatieritueel van de littekenclan te ondergaan om dan pas te ontdekken dat NPS een algemeen voorkomend verschijnsel is. Daarbij kwaadaardigheid discrimineert niet het zal altijd zijn natuur volgen om toe te slaan waar het kan. Zwijgen is het cultiveren van onbenul wat extreme narcisten in de kaart speelt, ze kunnen zich dan blijven omhullen met normaliteit.

170.000

HareQuoteVolgens de specialist op dit gebied, de Canadese psycholoog Robert D. Hare, in VPRO’s Labyrint uitzending van 5 januari 2012 ‘zonder geweten’ blijkt 5% van de bevolking te voldoen aan de kwalificatie ‘extreem narcisme’ en betiteld hen als psychopaten.

Voor ons kleine kikkerlandje betekent dat met 16 miljoen inwoners ongeveer 800.000 NPS-ers, stuk voor stuk Ted Bundy’s, Mark Dutroux’s of Charles Manson’s? ‘Ga toch weg, dat kan niet’ dat klopt. Hare spreekt over het bedrijfsleven, management en directie niveau waar 5% aan de kwalificatie voldoet. De schatting over de totale bevolking zijn tussen de 1% tot 2%, omgerekend 170.000 tot 320.000 personen, zijn dit behoorlijke aantallen.

Dat Hare elke NPS-ers kwalificeert als psychopaat is omdat ze allemaal koud, berekenend en harteloos zijn in het bereiken van hun doel. Elk van hen zal altijd zonder empathie, spijt of schuldgevoel familie, partners, kinderen, vrienden, collega’s of totale vreemden inzetten en ge(mis)bruiken als middel tot dat doel. In essentie komt dat erop neer de wereld zo te vervormen dat zij het middelpunt zijn, met vaak desastreuze gevolgen voor de mensen eromheen. In eigen land hebben we het debacle bij woningbouw coöperatie Vestia gehad als voorbeeld hoe schadelijk ongebreideld en losgeslagen narcisme voor de samenleving is, daarom is het noodzakelijk dat er meer bewustzijn komt.

Zo ook de econome Antoinette Rijsenbilt die in juni 2011 promoveerde op de gevolgen van narcisme bij topbestuurders in het bedrijfsleven. In een intebaasrview NRC op 29 juni 2011  pas op voor de narcistische topbestuurder. Antwoord zij op de vraag: maar een bestuursvoorzitter kan toch niet op eigen houtje met de cijfers knoeien, hoe narcistisch hij ook is?  “Een kenmerk van narcisten is dat ze charismatische leiders zijn, waar mensen graag als kippen zonder kop achteraan lopen. Dus nee, hij doet het niet alleen, maar hij manipuleert ook zijn omgeving om hem te helpen met het creatieve boekhouden. En als er al iemand in de raad van bestuur zit die dat gedrag afwijst, durft diegene zijn nek meestal niet uit te steken uit angst voor zijn positie. Want ik heb ook ontdekt dat de controlerende werking van het bestuur een stuk minder is als er een narcist aan het roer staat.” Hoe dit valt te voorkomen, adviseer ze: “Bewustwording helpt enorm. Ik pleit daarnaast voor evaluatie van de psychologische gezondheid van de topman. Zo’n rapport hoeft niet in de openbaarheid te komen, maar moet wel onderdeel vormen van de corporate governance code. Zijn collega- bestuurders, maar ook de externe boekhouder, moeten weten wat voor vlees ze in de kuip hebben.”

Bewustwording is nodig, maar inzicht over de kwade opzet van de extreme narcist noodzakelijk.

Bang voor hun positie? Laat ze hun macht, bewonder ze, wees jaloers of benijdt ze, geef ze aandacht, ga vooral niet de diepte in, spreek niet over gevoelens, wijs niet op tegenstrijdigheden, confronteer ze niet met verdraaiingen, geloof ze als ze een ander denigreren of wegzetten als onkundig en ruim vervolgens stilzwijgend de puinhoop op.

Dat mensen hun nek niet durven uitsteken is volgens mij omdat ze bang zijn voor sociale uitsluiting, want de übernarcist zal ervoor zorgen dat diegene die hem bekritiseert in diskrediet word gebracht. Zo beland de aanklager in de beklaagdenbank en raakt totaal geïsoleerd, al zal de NPS-er zijn handen zelf niet bevuilen, hij heeft daar zijn voetvolk voor. Totaal onschuldig zal hij vol medeleven de deur voor de criticaster openhouden als die niet anders meer kan dan beschaamd en met zonde beladen te verdwijnen. Daarom zullen de meesten ervoor kiezen de extreme narcist niet tegen te werken. Bewustwording en inzicht in de kwade opzet zijn meer dan noodzakelijk.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s