Aantallen en Kenmerken

170.000 tot 320.000

trump-inauguration-pr_vlug-17

Waar zitten ze, hoe herken je ze?

Narcisten zitten overal en zijn te herkennen aan hun manipulaties als het lukt die te doorgronden. Je moet je bedenken dat de gemiddelde mens zonder vooropgezet plan of strategie over het normale hun levens leiden en dat NPS-ers zijn afgestudeerd op het normaal. Je vindt ze ook vaak daar waar op de een of andere manier macht, controle of aanzien gehaald kan worden, al is dat in het bestuur van voetbalvereniging FC Niks, een lullige ondernemingsraad of speeltuinvereniging met voornamelijk bejaarden is. Mocht je ze willen gaan spotten nog een tipje van de sluier – als megalomanie (grootheidswaan) om de hoek komt kijken, er teveel testosteron rondspuit dan is de psychopaat van Hare hoogstwaarschijnlijk in de buurt.

Ook omringen ze zich graag met een schare aanbiddende bewonderaars, maar waar NPS binnen de maatschappij desastreuze gevolgen kan hebben is dit in de gezinssituatie misschien nog erger. Daar weten ze precies wat voor vlees ze in de kuip hebben ook al tasten ze in het duister over de oorzaak. Als we dan kijken naar de aantallen dan zijn dat globaal – zonder ouders, vrienden of collega’s mee te rekenen – 672.000 kinderen, met gemiddeld 3 langdurige relaties 960.000 partners en ex-partners. Dat brengt ons op 1.6 miljoen slachtoffers waarvan het overgrote deel niet eens weet welke stoornis ten grondslag ligt aan hun hel, door wat ik het Voldemort mechanisme noem.

Wat ik hier wil benadrukken is dat het niet gaat om personen met narcistische karakter trekjes, die hebben we allemaal in meer of mindere mate. Waar het hier op deze site om gaat is de echte hardcore anti-sociale persoonlijkheidsstoornis.

Als je wilt weten of die hork of dat moeilijke mens daadwerkelijk behept is met deze stoornis kijk dan bij kenmerken en de PCL-R Checklist van Hare. Wel moet opgemerkt worden dat die beoordeling onder voorbehoud is, omdat alleen een gekwalificeerde psycholoog of psychiater stoornissen kan diagnosticeren. De volgende opsomming is daarom alleen bedoeld om een vinger achter de problemen te krijgen. Het frustrerende voor slachtoffers is dat de oorzaak van het gedrag vaak onbekend is waardoor ze met lege handen staan en de neiging hebben de schuld bij zichzelf te leggen. Daarom zijn bewustwording en inzicht nodig om helder te krijgen dat je gewoon niet wist welk vlees je in de kuip had.

Kenmerken 

Narcistisch en Agressief:

 • Gladde prater
 • Kan ‘lullen als brugman’, weet zich overal in, maar ook uit te kletsen.
 • Oppervlakkige charme
 • Lijkt charmant maar is oppervlakkig in het contact met anderen, zij dienen als entourage.
 • Sterk opgeblazen gevoel van eigenwaarde
 • Opscheppers met een veel te positieve en overdreven inschatting van talenten en vaardigheden. Vertelt vaak sterke verhalen, waarbij ze zichzelf uiterst positief neerzetten en anderen minimaliseren of kleineren. Prestaties worden sterk uitvergroot fouten en falen geminimaliseerd of doodgewoon keihard ontkent.
 • Minachting en marginaliseren
 • Kunnen hun minachting voor anderen – zwakkeren – moeilijk verbergen en zullen hen waar ze kunnen kleineren, pesten en laten voelen dat ze er niet toe doen
 • Pathologisch liegen
 • Zijn volbloed leugenaars over werkelijk alles, benadrukken consequent dat ze altijd eerlijk zijn en echt nooit zouden liegen, als ze dan op een leugen betrapt worden is er altijd wel een excuus of reden voor het leugentje en willen nog weleens iets op ‘erewoord beloven’, al blijkt dat erewoord niets waard, tenzij er alsnog profijt te halen is.
 • List, bedrog en manipulerend gedrag
 • Manipuleert en bedriegt anderen, zonder aandacht van consequentie voor die anderen. Ze vertonen daarbij nogal eens crimineel gedrag in de vorm van fraude en verduistering of immoreel gedrag in de vorm van overspel en het aftroggelen (lenen) van geld van vrienden of familieleden.
 • Gebrek van berouw of schuldgevoel. Ook hier geldt dat ze geen spijt of schuldgevoelens kennen over de dingen die ze anderen aandoen. Die verdienden het of er is hun (de slachtoffers) eigenlijk niets bijzonders aangedaan.
 • Ontbreken van emotionele diepgang. Ze komen op anderen over als koud en ongevoelig. Hun ‘emoties’ zijn vaak dramatisch, kortstondig en onecht.
 • Kil/geen empathie, wat ze daarvan laten zien is gespeeld
 • In al hun gedragingen en meningen hebben ze weinig respect voor de rechten, gevoelens en welzijn van anderen. Iedereen is een potentiële prooi die te manipuleren en gebruiken is, beschouwen zichzelf als de belangrijkste persoon die er is.
 • Geen verantwoordelijkheid nemen voor het eigen gedrag
 • Ze onttrekken zich altijd aan de verantwoordelijkheid voor hun gedrag en de gevolgen. Het zijn altijd anderen die de schuld krijgen voor de pech die hen overkomen is of anders is er wel een alternatief excuus te bedenken.  

Sociaal afwijkende levensstijl:

 • Prikkelhongerig/neiging tot verveling. Ze zijn ongedurig met een ongebruikelijk sterke afkeer van verveling en zeer sterke behoefte aan stimulatie. Leiden doorgaans een druk en snel leven met veel risicogedrag, bv. gokken of experimenteren met drugs. Vinden school, werk en langdurige relaties saai en vervelend.
 •  Grenzeloos. Het risicovolle gedrag uit zich mede door altijd op het randje te balanceren, altijd de uiterste grenzen op te zoeken. Ze gaan door waar anderen terugschrikken, maar weten hen ervan te overtuigen om mee te gaan. Als dan blijkt dat de afgrond zich opent draait hij zich om en gaat vrolijk verder terwijl anderen de consequenties dragen.
 •  Impulsiviteit. Ze gedragen zich vaak uitermate impulsief, maken geen overweging van de voors en tegens van hun gedrag. Relaties kunnen ‘zomaar’ eindigen, banen worden opgezegd of ze verhuizen zonder anderen te informeren of zonder dat de beslissing goed is overdacht.
 •  Parasitaire levensstijl. Ze teren vaak op de zak van partners, familie of vrienden. Vermijden nogal eens het hebben van een vaste baan, of wisselen regelmatig van baan/beroep. Kiest vaak voor een baan waarvan controle, macht of aanzien onderdeel is. Hun omgang met geld is vaak bedroevend, vaak met schulden of maken die met het geld dat ze onder beheer hebben.
 •  Gebrekkige beheersing van gedrag. Kenmerkend is dat ze vaak opvliegend zijn en zich slecht kunnen beheersen. Op mislukkingen, kritiek en frustraties reageren ze vaak met verbaal-, fysiekgeweld of bedreigingen. Ze manifesteren zich maar de uitbarsting houdt vervolgens even snel op als het begonnen is.
 • Ontbreken van realistische doelen op de lange termijn. Ze hebben geen plannen of doelen voor de lange termijn. Fatalistisch leven ze van dag tot dag en plannen veranderen continu, het boeit ze niet dat hun leven inhoudsloos is.
 •  Onverantwoordelijk gedrag. Ze vertonen geen verantwoordelijkheid of loyaliteit en gaan beroerd om met partners, ex-partners, kinderen, familie, vrienden, werkgevers, zakenrelaties of collega’s.
 •  Jeugdcriminaliteit. In hun tienerjaren gedragen ze zich zeer antisociaal en komen regelmatig in aanraking met autoriteiten; school, politie e.d.
 • Gedragsproblemen op jonge leeftijd. De kinderjaren kenmerken zich door tal van problemen zoals liegen, vechtpartijen, diefstalletjes, beroving, brandstichting en uitingen van geweld tegen mens en dier. Ze staan daardoor vaak al vroeg bekend als het zwarte schaap van de familie, vaak getypeerd als; moeilijk mens.
 •  Schending van voorwaardelijke invrijheidstelling. De gedetineerde psychopaat plant of onderneemt ontsnappingspogingen; keert niet terug van weekendverloven en begaat delicten tijden de voorwaardelijke invrijheidstelling. Zal zich niet houden aan de voorwaarden die gesteld zijn.

Overig

 • Seksuele losbandigheid of juist een soort van minachting t.o.v. seksualiteit en intimiteit.
 • Een verleden met huwelijken en/of samenwonen.
 • Een strafblad met verschillende soorten delicten.
 • Schijn is belangrijk; prestige, aanzien, materiële zaken.
 • Binnen organisaties, verenigingen, projecten, vakbondsactiviteiten e.d. nemen ze snel het initiatief. Weten vaak snel een plek te veroveren bij de leiding waar ze hun macht laten gelden en controledrang kunnen botvieren. Zullen – ongewenste elementen – personen die hun spel niet meespelen isoleren of verwijderen.
 • Zijn vaak actief (geweest) op datingsites en zullen vroeg of laat weer gaan shoppen in de snoepwinkel.

*****

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s