Deel II: de narcist

Veranker is je hart en hoofd dat de narcist ziek, gevaarlijk is en nooit zielig. Hij – maar ook zij – is gewetenloos, arrogant, hooghartig, heeft grootheidswaan, is machtswellustig, manipuleert, is egocentrisch, heeft driftbuien en een overdreven eigenwaarde, is nooit tevreden, kent geen spijt of schuldgevoel, is uiterst gevoelig voor kritiek, achterdochtig en paranoïde. 

images

Zoals gesteld heeft ieder mens wel narcistische kenmerken, is er een belangrijk onderscheidt. Namelijk dat het toegebrachte leed opzet is door iemand die er plezier aan beleefd de ander te zien spartelen.

We hebben hier niet te maken met zomaar een moeilijk mens of een hork, maar met een gevaarlijke psychopaat. Jammer genoeg is deze persoonlijkheidsstoornis onzichtbaar en geen belemmering voor het functioneren in de maatschappij. Als je pech hebt dan heb je dat ervaren, maar als je de kwaadaardigheid beschrijft ontmoet je ongeloof.

Zo kunnen slachtoffers vaak wel beschrijven wat er is gebeurt maar ontbreekt het inzicht in het hoe en waarom. De verhalen zijn vaak zo bizar en onrealistisch dat slachtoffers zelf amper geloven wat hen is overkomen, daarom is het zo moeilijk om buitenstaanders ervan te overtuigen dat wat ze vertellen niet overdreven is, met als gevolg schaamte, schuldgevoelens en ‘het’ dan maar stilzwijgen.

Slachtoffers worstelen met de vraag hoe iemand hen heeft kunnen blootstellen aan minachting, geestelijk en/of fysiek geweld, financiële uitbuiting, hen heeft kunnen isoleren van vrienden en/of familie terwijl ze zelf niet hebben toegestemd? De gedachte is dat ze er toch zelf bij waren, troost je dat was je niet. Narcisten hebben geen toestemming nodig – je hebt dus niets laten gebeuren. Toen je in het narcistische net verstrikt raakte ben je langzaam maar zeker ‘binnengehaald’. Beetje bij beetje zijn je grenzen opgerekt, bedenk eens wat er gebeurde als je protesteerde of halt zei, hoe vaak ben je herinnert aan afspraken die er niet waren, zijn de bedoeling van je woorden verdraait?

Ze zijn meesters in psychische en fysieke dreiging, terreur, destabiliseren, desoriënteren, gaslighten, het versterken van het innerlijke psychische conflict (dat in ieder mens aanwezig is), wat ervoor zorgt dat het slachtoffer aan alles twijfelt. Aan alles, behalve aan de (goede) bedoelingen van de dader. Als je de narcistische uitbuiting hebt ondergaan, is dat onbegrijpelijk en onbevattelijk, maar als dan eindelijk het besef doordringt dat wat je hebt ondergaan niet alleen abnormaal maar zelfs opzettelijk is toegepast. Dan is er ontkenning, ongeloof, maar als dan werkelijk de schellen van je ogen vallen, kun je onmogelijk nog blind zijn voor de alom tegenwoordigheid van extreem narcisme.

Ikzelf heb veel steun gehad uit mijn omgeving, toch weet ik ook hoe eenzaam het kan zijn als blijkt dat je slachtoffer bent geweest van narcistische uitbuiting. Het Voldemort mechanisme komt omhoog met ongeloof, onbegrip en ontkenning als je verteld wat je hebt ondergaan. Het zorgt ervoor dat je snel leer je er anders over te praten; neutraal, alleen feitelijkheden te benoemen en de kwaadaardigheid die erachter zit te verbloemen. Regelmatig zal je horen: ‘’dat is toch niet normaal’’, maar waag het niet de kwade opzet te benoemen. Onder de tab ‘voldemort mechanisme’ zal ik mijn bevindingen hierover beschrijven en in ‘de mens een worm’, beschrijf ik zijn aard en opvattingen over de mens.

Een gedachte over “Deel II: de narcist

  1. Ik heb met veel interesse deze site doorgelezen. En er ook veel aan gehad! De psychopaten checklist bijvoorbeeld, mijn dank daarvoor. De 2 exen die samen (een persoonlijk ivm kinderen, en de ander op digitaal vlak) ons leven tot een hel maakten scoorden respectievelijk 39 en 37 punten (bij de 37 punten kon ik 1 vraag niet beantwoorden overigens).Wij zijn naar een ander land gevlucht, omdat het gevaarlijk bleek, en we nog een dochter van 3 maanden hadden intussen. Om haar veiligheid te waarborgen, vertrokken wij. De 2 oudste kinderen achterlatend daar (waar hij intussen gezag over had verkregen op smerige wijze) Ik ben begonnen met mijn verhaal schrijven. Hier is een introductie, misschien wil je die ook lezen en volgen? En wellicht delen? Mijn dank is erg groot! https://yoo.rs/livingthagoodlife/blog/falende-hulpverlening-helpende-hand-voor-narcistische-psychopathische-ouder-1501516972.html?Ysid=45920
    Het volgende deel staat klaar om vandaag online te komen.

    Groetjes Anouk Nox / LivingThaGoodLife (beide pseudoniemen)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s