El Grandido

Als mens met uitzonderlijke gaven heeft hij het recht mensen en dingen te gebruiken om zijn grandioze aard te bevestigen. Zijn empathie, medeleven, liefdesbetuigingen, charme, medeleven, aandacht, interesses is aangeleerd om te worden ingezet als het hem ten goede komt. Voor hem is alles waarop het etiketje normaal cq wenselijk gedrag en/of handelingen geplakt kan worden juist abnormaal gedrag. 

Dat niemand zijn sublieme aard begrijpt komt omdat ze te dom of jaloers zijn al moet hij anderen tolereren, kan hij zijn minachting nauwelijks verbergen. Hij, El Grandido, heeft het recht iedereen te kleineren die niet aan zijn standaard voldoet. Als deze minderwaardigen protesteren is het niet zo bedoeld of een grapje, dus: ‘zeur niet zo…’. Toch, hoewel niemand hem overtreft, genieten mensen met aanzien zijn speciale aandacht als weerspiegeling van zijn glorie. Zwakheden als; drugs, alcohol of gokverslaving, obsessie voor geld of seksualiteit, interesse in gewelddadigheid of zaken die daarmee samenhangen zijn een natuurrecht die niemand hem ontzegt, als die neigingen te extreem worden zal hij de eerste zijn om dat te onderkennen (en dat is nooit). Hij zal zijn macht laten gelden om zijn omgeving te controleren, waar dat faalt verwijdert hij het object of onttrekt zich ervan. Om zijn ware aard te verhullen meet hij zich een mask of sanity aan die per situatie wisselt.

De narcist is als Stephen King’s ‘IT’, net als de clown Pennywise lokt hij zijn uitverkoren prooi om het langzaam te isoleren. Dit doet hij door je te overladen met complimenten, zorg en aandacht, want terwijl iedereen zijn woorden of goede bedoelingen verdraait ben jij de enige die hem werkelijk begrijpt. Het creëert een fictieve schuld die onmogelijk ingelost kan worden.

John Wayne Casey, de echte killerclown waarop King zijn Pennywise heeft gebaseerd
John Wayne Casey, de echte killerclown waarop King zijn Pennywise heeft gebaseerd

Deze El Grandido kent al je zwakheden en corrigeert ze, je talenten en capaciteiten bestaan dankzij hem. Je morele en fysieke tekortkomingen mogen publiekelijk benoemd, hij weet als geen ander het juiste van het onjuiste te onderscheiden. Hij zal zijn vangst aan gebeurtenissen en afspraken moeten herinneren omdat het lacunes in het geheugen heeft. Langzaam masseert hij je in de vorm die hem voor ogen staat, mocht het object protesten dan raakt dat hem tot op het bot en hij zal terugslaan met zijn narcistic rage.

Als enige stabiele factor in het universum zal hij je regelmatig wakkerschudden om je alert en gefocust te houden op zijn behoeftes. Hij is ‘te veel om waar te zijn’ en ‘meer dan je ooit hebt kunnen dromen’ en daarmee sla je de spijker op zijn kop! Hij is een nachtmerrie! De übernarcist is het zwarte gat dat alles in zijn omgeving leegzuigt, wie daarin terechtkomt verdampt en lost op.

Toch is er een lichtpuntje, namelijk als de Franse filosoof Jean Paul Satre opmerkt; ‘de hel dat zijn de anderen’, dan geldt dit zeker voor de narcist. Juist omdat hij de constante dreiging van zijn hel moet bezweren moet hij zich met mensen omringen, terwijl hij ze ten diepste en volledig haat. Toch is hem dat vergeven, want het is zijn natuur… Hoe die eruit ziet beschrijf ik in het volgende.

Een gedachte over “El Grandido

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s