Waar kom je ze tegen

Extreme narcisten kom je overal tegen, wel zijn plaatsen met macht en controle zoals in het leger, politie, het bedrijfsleven of de politiek favoriet. Ook vindt je ze op plekken waar ze continue in de belangstelling staan en kunnen schitteren zoals in de entertainment industrie. Vaak hangt er om die persoon een schare sympathisanten die hun object van bewondering met hand en tand zullen verdedigen als hij of zij wordt aangevallen. Een aanwijzing is ook als er gedragingen of uitspraken worden gedaan die een normaal mens zich niet zou durven permitteren.

als je ex

In onze individualistische samenleven is een bijkomend probleem dat narcisme als nooit te voren groeit en bloeit. Zie het volgende cynische citaat uit het boek van Paul Verhaeghe, Identiteit: “Koen Meulanaere, columnist bij het Vlaamse weekblad KNACK, beschreef de ideale kenmerken van mensen die carrière willen maken. Een eerste vereiste is goed kunnen uitleggen, met als doel zoveel mogelijk mensen voor je in te nemen. Het contact is oppervlakkig, maar aangezien dat tegenwoordig voor het merendeel van de menselijke contacten geldt, valt het niet echt op. In die praatjes kun je je eigen capaciteiten maar beter flink in de verf zetten – je kent veel mensen, je hebt al verschillende functies gehad en laatst nog een groot project afgewerkt. Achteraf blijken die dingen grotendeels gebakken lucht, maar dat dit pas achteraf blijkt, heeft dan weer te maken met een ander kenmerk: je kunt overtuigend liegen en schuldgevoel ken je amper. Vandaar dat je ook nooit de verantwoordelijkheid neemt voor je eigen gedrag. Als er iets misloopt, is het altijd de schuld van de ander – waarbij je er meestal in slaagt die ander dat ook nog te doen geloven ook, want manipuleren heb je tot een kunstvorm verheven. Lukt het niet, dan val je terug op instrumenteel geweld. ‘Instrumenteel’ is hier het synoniem van ‘rationeel’ want het geweld word beredeneerd aangewend zonder afleiding door iets triviaals als emoties. Gevoelens zijn toch al niet je sterkste punt, gevoelloosheid daarentegen is dat wel, en emoties voorwenden is een standaard onderdeel van geslaagde manipulatie. Naast dit alles ben je erg flexibel en impulsief, steeds uit op nieuwe prikkels en nieuwe uitdagingen. In de praktijk leidt dit tot uitgesproken risicovol gedrag, maar het is toch de omgeving die de scherven mag lijmen.” (PV 2012, 172v). Paul Verhaege onderzoekt in het boek Intimiteit de gevolgen van dertig jaar neoliberalisme en vrijemarktdenken op de ontwikkeling van het ik-bewustzijn en concludeert dat de moderne mens niet zonder een stevige dosis narcisme kan functioneren om succesvol te zijn. Wat ik ter overweging wil meegeven is dat in een samenleving waar zo’n stevige dosis nodig is, de professionele NPS-er gedijt als een vis in het water, met alle gevolgen van dien.

Zoals de opvatting dat zij die niet succesvol zijn dit aan zichzelf te danken hebben – met als gevolg dat ze aan hun lot worden overgelaten. De mislukkelingen zijn de ongelukkigen die buiten de boot vallen als zijnde ballast die, als ze niet vrijwillig gaan, hardhandig overboord worden gezet. Zo toonde oud-politicus Marcel van Dam in de documentaire ‘de onrendabelen’ al in 2009 aan hoe een groeiend aantal mensen niet meekomt in onze prestatiemaatschappij en als overbodigen worden afgeschreven.

Door deze – narcismerisering – gedijt het gedrag en handelen van NPS-ers, zie Antoinette Rijsenbilt in aantallen en kenmerken, met alle schadelijke gevolgen van dien. Als een NPS-er met macht niet gecorrigeerd of bijgestuurd wordt kan dat zeer ernstige gevolgen hebben. Dit omdat de NPS-er zijn omgeving of Umwelt moet vervormen naar zijn beeld en gelijkenis, hij zal alle verstoring negeren, ontkennen, buitensluiten of in het meest negatieve geval verwijderen. Bizar, zeker. Maar ook een realiteit die bewaarheid word als je hem z’n gang laat gaan. Voor hen doen diversiteit of eigenheid, het unieke – mens zijn in deze wereld – er niet toe. Gelukkig zijn er op maatschappelijk niveau allerlei tegenkrachten die deze psychopathie nog enigszins in toom houden. Hoe anders ligt dit binnen de gezinnen, daar kunnen en zullen zij hun gestoorde aard vrijelijk laten gaan, met alle gevolgen van dien.

Ik wil hier herhalen dat de stoornis vaak niet als zodanig onderkent word door wat ik het Voldemort mechanisme noem. Met als gevolg dat mensen die lijden of hebben geleden onder de narcistische uitbuiting en terreur in het ongewisse blijven over de onderliggende oorzaak. Slachtoffers zoeken daarom vaak de schuld bij zichzelf, zowel door de narcist als de omgeving word dit gecultiveerd. Zo zal de eerste er alles aan doen om de onthulling van zijn kwade aard te voorkomen en voor anderen geldt dat ze het niet durven te onderkennen of bagatelliseren. Zo merkte Albert Einstein op – dat het kwaad in de wereld bestaat niet het probleem is, wel dat er mensen zijn die het verzwijgen – en is dat de ervaring van mensen die zich bewust zijn geworden van de kwaadaardige psychopathische onderstroom. Want als je tot je opluchting ontdekt wat de oorzaak is, sta je vervolgens alleen omdat niemand het wil horen.

In het volgende deel zal ik me daarom richten op de narcist. Waarbij ik probeer te verduidelijken waarom de NPS-er is wie hij is, zichzelf en anderen ziet en welk masker hij draagt om z’n ware aard te verhullen.

*****

Een gedachte over “Waar kom je ze tegen

  1. Er was eens een astrologisch adviseur en die deed fatalistische toekomstvoorspellingen. Ik heb ook anderen gehoord en die kwamen nadat ze daar waren geweest in geldzorgen terecht zodat ze de rekeningen niet meer konden betalen terwijl ze dat eerst wel konden. verder is de client ontslagen en heeft een royement van zijn uitgever gekregen en kon toen in lange tijd niet werken. De secretaresse die de telefoon opnam was zijn vrouw en die was wel meer dan veertig jaar jonger. Ze kwam hol en leeg over en vleide met mooipraterij mij daar te laten komen. Als het hun iets oplevert en zo wordt je gebruikt. Het gaat niet om de persoon ondergeschikt te zijn. Men wou aandacht. Als je zegt wat waar en misdaan is worden ze kwaad en bellen ze de politie of dreigen je voor de rechter te slepen. het is alsof zij alles mogen en diegene die het heeft ondergaan niets mag, en niets mag zeggen. Dit is een misdadig ego en het waren ongeschoolden en waren egocentrisch. Alleen maar ja knikkers van ik ben o.k. en jij bent niet o.k. Ik reed er ooit eens langs met de tram en zag dat de portiekraam was ingeslagen met een straatklinker door een boze client. Rommel verkopen voor veel geld en dan ook nog eens bewondering eisen. Ze vonden zich zelf heel ontwikkeld, en anderen dom en keek daar op neer.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s