Gaslighten

De term komt van de film Gaslight, uit 1944 met Ingrid Bergman en Charles Boyer. Gaslighten is destructief mentaal geweld dat destabiliseert en desoriënteert. Degene die gaslighten toepast versterkt het bij vrijwel iedereen aanwezig psychische innerlijk conflict door het slachtoffer ervan te overtuigen dat hij/zij mentaal instabiel is.

De sfeer verzieken, angst inboezemen, intimideren, emotionele chantage, instabiliteit, onvoorspelbaar gedrag, negeren en voortdurend geïrriteerd zijn in lichaamstaal, gezichtsuitdrukkingen en spreektoon zijn een constante factor in de privésfeer. Met anderen erbij is het subtieler, maar het slachtoffer leest perfect ‘tussen de regels door’. Op vragen word niet gereageerd en bij aanhouden is er een blik en een zucht. Als het slachtoffer protesteert of zich niet naar behoren gedraagt, volgt een woede uitbarsting met verwijten of ‘doodzwijgen’, silent treatment. Het plaatst en houdt de prooi in een dreigende gemoedstoestand, die in een constante ‘stilte voor de storm’ leeft.

Zonder fysieke mishandeling of zichtbare manipulatie wordt een hele nare sfeer gecreëerd en geeft het slachtoffer het gevoel in een donkere mist te leven. Dit is iets dat heel subtiel over een langere periode plaatsvindt en als ‘het’ eenmaal feit is gaat dit jarenlang door.

De dader zal valse informatie verstrekken, herinneren aan afspraken die nooit gemaakt zijn, onzekerheden en zwaktes uitlichten en vergroten. Dingen raken weg, gaan kapot, worden op andere plekken teruggevonden dan waar ze normaal liggen. De dader zal consequent de werkelijkheid ontkennen en het onwerkelijke benadrukken. Alles wordt ingezet om het psychische conflict te vergroten waardoor de prooi volledig gedestabiliseerd en gedesoriënteerd raakt.

Men durft niet meer te vertrouwen op het eigen oordeel- of beoordelingsvermogen dat volledig in handen komt van de dader. Die heeft zich in de rol van verzorgende en enige stabiele factor in het leven van het slachtoffer gemanoeuvreerd die werkelijk alleen maar het beste met het slachtoffer voorheeft kan deze uiteindelijk niets anders dan die rol erkennen. De gecreëerde paranoia zal echt worden als het slachtoffer vechtend voor het behoud van zijn/haar gezonde verstand uiteindelijk de strijd verliest.

Totaal gezond kan het slachtoffer niet anders dan geloven en overtuigd zijn van zijn/haar mentale ziekte. Het gaslighten heeft dan een zodanige vorm aangenomen dat de psychische en ook fysieke gezondheid van het slachtoffer ernstig in gevaar zijn. Ook plaatst de dader zichzelf in de rol van slachtoffer en het slachtoffer in de rol van aanstichter, hij/zij richt alle aandacht op zichzelf en dwingt tot een voortdurende rekening houden met. Dit mentale geweld is altijd aanwezig, zelfs als het slachtoffer zich niet in de directe omgeving van de dader bevindt.

Een bijbehorend onderdeel van dit geweld is inzet van de omgeving; familie, vrienden, collega’s, leidinggevenden en hulpverleners worden overtuigd dat het slachtoffer werkelijk ‘niet goed wijs is’ en psychische problemen heeft.

Onmogelijk. Nee, de harde realiteit is dat zelfs professionals de leugens van de kwaadaardige narcist voor zoete koek aannemen. Voor de meeste mensen is het onmogelijk te bevatten dat die op het oog normale, charmante, intelligente persoon een kwaadaardig monster is, maar bedenk dat zij een levenslange studie maken hoe het niet psychopathische brein functioneert. Helaas leert de praktijk dat deze terreur kan leiden tot ontslag, het uit de ouderlijke macht zetten van kinderen, het ontoerekeningsvatbaar verklaren van slachtoffers en zelfs tot opnames in een psychiatrische kliniek. Onmogelijk, dat gezonde rationeel denkende mensen geloven in de leugens van kwaadaardigheid? Niet als je bedenkt in welke psychopathie de wereld ondergedompeld is geweest en het Voldemort mechanisme ervoor zorgt dat wij de koude en berekenende kwaadaardigheid niet kunnen onderkennen.

5 gedachtes over “Gaslighten

  1. Jaren last van gehad en heb diegene nog in mijn buurt helaas moeilijk afstand van te nemen omdat het familie is van mijn partner die nog wel contakt wilt blijven houden hij is niet het slachtoffer maar ik.. Sinds kort wel aangegeven geen contakt meer te willen… Ik ben precies dat slachtoffer het is gewoon eng ik ben heel erg beschadigd.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s